16 december 2019

BTW-nummer wordt btw-id

" alt=""/>

Alle eenmanszaken hebben een brief met een nieuw btw-identificatienummer ontvangen van de Belastingdienst. Hebt u een eenmanszaak? Dan gaat u dit nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020 gebruiken bij al uw contacten met klanten of leveranciers. U moet het vermelden op uw facturen en website. Staat uw oude nummer nog op brieven of andere communicatiemiddelen? Vervang het dan door uw nieuwe btw-identificatienummer vanaf 1 januari 2020.

Het nieuwe btw-identificatienummer noemen we ook wel: btw-id. Met het nieuwe btw-identificatienummer is uw privacy beter beschermd. In het nieuwe btw-identificatienummer is uw burgerservicenummer (BSN) niet meer verwerkt. Zo is uw privacy beter beschermd. Het BSN is uw unieke persoonsnummer. Hiermee staat u bijvoorbeeld ingeschreven bij uw gemeente. Uw BSN verandert dan ook niet. Het nieuwe btw-identificatienummer ziet er zo uit: landcode NL, 9 cijfers, de letter ‘B’ en een controlegetal van 2 cijfers. De 9 cijfers hebben niets meer te maken met uw burgerservicenummer. Het controlegetal bestaat uit 2 willekeurige cijfers. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.

Waarom 2 nummers?

Straks hebt u inderdaad 2 nummers. Maar dit is de snelst mogelijke manier om de privacy van eenmanszaken beter te waarborgen.

Uw btw-nummer wordt uw omzetbelastingnummer

Uw btw-nummer noemen we voortaan het omzetbelastingnummer. Dit nummer blijft u gebruiken bij contact met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als u ons een brief schrijft of de BelastingTelefoon belt. Doet u aangifte via software? Dan kan het zijn dat u hier het omzetbelastingnummer moet invullen. Vult u de btw-aangifte in via ‘Inloggen voor ondernemers’? Dan hoeft u uw omzetbelastingnummer niet zelf in te vullen. Dat wordt automatisch voor u gedaan. Het omzetbelastingnummer ziet er zo uit: uw burgerservicenummer met de toevoeging B01 – of hoger. Dit is een voorbeeld van het omzetbelastingnummer: 111234567B01.

Bron: Belastingdienst

Algemeen

Zovie maakt grote stap voorwaarts

Zovie is deze maand gestart met de implementatie van een nieuw softwarepakket, waarmee de dienstverlening aan zowel opdrachtgevers als zorgprofessionals een enorme sprong vooruit gaat maken.